dTest: Jaké pneu jsou správnou volbou?

Tagy:  dTest, letní pneu, recenze, propadáky, Michelin

Sponzorované odkazy:

dTest: Jaké pneu jsou správnou volbou?

S přicházejícím jarem opět otestoval německý dTest letní pneumatiky. Nezávislý test zjistil, že se výrobci přizpůsobují požadavkům na štítkování a především v oblasti jízdních vlastností na mokru se výkony zlepšují, mírně se ale zhoršuje životnost.

A jaké pneumatiky tedy tentokrát obstály? Správnou volbou v rozměru 185/60 R15 (vhodné pro vozy jako Citroën C3 nebo Škoda Fabia) budou Michelin Energy + za bezmála dva tisíce. Ačkoliv získaly známku pouze „dobře“ a 70 %, staly se vítězem testu.

Jsou skvělé, co se týká opotřebení a pozitivní je i vliv na spotřebu pohonných hmot. S touto pneumatikou se dá ujet o šedesát procent delší vzdálenost než s Nexen N Blue HD, nejhorší v testu opotřebení. Zkrátka pneumatika s vyrovnanými vlastnostmi, i když drahá.

Kdo chce ušetřit, může zvolit model Fulda EcoControl HP (1560 Kč) nebo Semperit Comfort-Life 2 (1670 Kč). Jako výhodný nákup byly označeny také Vredestein Sportrac 5 (1640 Kč) a Nokian Line (1700 Kč).

Pozor na propadáky

Opět se našly i pneumatiky, které nejsou vhodné a mezi patnáctipalcovými pneu byly rovnou čtyři ohodnoceny jako nedostatečné, shodně neobstály při jízdě na mokré vozovce (a to byl hlavní parametr při testování).

Překvapení je, že jsou mezi nimi i pneumatiky Kleber, ekonomická značka spadající pod koncern Michelin. Pneumatika Kleber Dynaxer HP 3 propadla při brzdění a ovladatelnosti na mokru. Navíc cenou 1620 korun nijak neoslovuje šetřivé motoristy.

Jinak se však na konci žebříčku neodehrálo nic překvapivého – italské Marangoni (tentokrát s modelem Verso) potvrdily nepříliš dobré výsledky z minulých testů, drahé Rotalla Radial F108 a levné Sailun Atrezzo SH402 jen dokazují, že pneumatiky z Číny se stále doporučuje nechat bez povšimnutí v obchodě.

Větší pneu? Bez hvězd, bez propadáků

Sedmnáctipalcové pneumatiky s nižším profilem pro vozy střední třídy jsou dražší, i přes těžší výběr i zde dTest nakonec zvolil – Vredestein Ultrac Vorti a Dunlop Sport Maxx RT jsou nejlevnější z dobře hodnocených, každá ale stojí nad 2 600 Kč. Kdo jezdí málo, tomu bude stačit průměrná, ale levná Nexen N8000, za kterou řidič nedá ani 1 800 Kč.

S otázkou jaké pneumatiky vybrat mohou pomoci nezávislé testy. Foto: Martin SingrS otázkou jaké pneumatiky vybrat mohou pomoci nezávislé testy. Foto: Martin Singr

Potěšitelné je, že v tomto rozměru byly výkony vyrovnanější a nejhoršími výsledky byly dvě dostatečné známky. Jsou to pneumatiky High Performer Sport HS-2 a Syron Race 1 Plus. Výrobci obou těchto pneumatik ještě před zveřejněním testu slíbili, že nekvalitní pneu testovaných rozměrů stáhnou z trhu. Známka dostatečná ale není žádná katastrofa –třeba v menším rozměru jí získaly pneumatiky GT Radial Champiro 228 a Nexen N Blue HD.

Energetické štítky nejsou stoprocentní

Nezávislý dTest se podíval i na pravdivost energetických štítků. Zkoušky a následné řazení do kategorií dělá sám výrobce a ne vždy údaje plně odpovídají realitě. Pro základní orientaci štítky poslouží, ale objektivní srovnání kvality za stejných podmínek nebídnou jen nezávislé testy.

Například Hankook Kinergy Eco K425je podle svého štítku při brzdění na mokru zařazena do kategorie B (nejvyšší je A), dTest jí ale přiřadil druhé nejhorší hodnocení „dostatečně“. Podobně Firestone Firehawk TZ300alfa má na štítku „áčko“, dTest jí ale přiřadil hodnocení dostatečná.

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek dTest: Jaké pneu jsou správnou volbou? byl publikován 18. března 2013 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...